Hoera
Thursday, April 28th, 2005Wij, Gé, feliciteren via deze weg weblog collega Janine met de geboorte van de ster Lara.
Wij, Gé, feliciteren via deze weg weblog collega Janine met de geboorte van de ster Lara.
Uitgaan op Koninginnedag in Arnehm zou je kunnen doen in Kultuurhuis Bosch. Hier draait het Shaking Timewarp -team nummers uit de 60, 70 en 80s. DJ Ewie heeft zowaar een lijstje.
1. Martha Reeves & The Vandellas – Dancing In The Street
2. Falco – Der Kommisar
3. The Cure – Boys Don’t Cry
4. Karen Young – Hot Shot
5. The Jam – A Town Called Malice
Er zijn overigens nog meer lijstjes.
Ik ga met het referendum over de Europese grondwet tegen stemmen. Waarom? Omdat ik het niet snap. Dit klinkt makkelijker dan het is, dus laat me de zaak motiveren:
Mijn voornaamste probleem is dat ik niet weet waarvoor ik stem. Als ik ergens mijn mening over wil vormen wil ik dat ‘ergens’ goed hebben bestudeerd. En dan zonder dat andere mensen het eerst voor mij moeten interpreteren en samenvatten, dus op dat foldertje wat ik bij de post kreeg ga ik niet mijn stemoordeel baseren: dat is per definitie subjectief, net zoals de referendumwijzer.
Het probleem echter is nu dat de Europese grondwet niet, zoals de Nederlandse (PDF), slechts uit een paar (30 in Nederland) pagina’s bestaat, maar uit maar liefst 500 pagina’s (PDF). Vijfhonderd pagina’s vol met ambtenarentaal die alleen begrijpelijk is voor mensen die rechten hebben gestudeerd, en voor normale stervelingen onbegrijpelijk.
Bijvoorbeeld: wil je weten hoe het zit in Nederland met discriminatie dan hoef je niet verder te kijken dan de eerste pagina waar duidelijk staat:
“Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”
Dat is duidelijk. In de Europese grondwet komen we helaas pas bij pagina 275, in artikel II-81 toe aan het nogal uitvoerige:
“Iedere discriminatie, met name op grond van geslacht, ras, kleur,etnische of sociale afkomst, genetische kenmerken, taal, godsdienst of overtuigingen, politieke of andere denkbeelden, het behoren tot een nationale minderheid, vermogen, geboorte, een handicap, leeftijd of seksuele gerichtheid, is verboden.”
Hier staat dus exact hetzelfde, alleen dan met twee keer zoveel woorden. Hoe moet ik hier nu wijs uit worden? Hoe kan ik nu weten waar ik voor stem als ik eerst vijfhonderd pagina’s met uitvoerig ambtenaar gebrabbel moet doorploegen?
Daar komt nog bij dat ik ook de vorm van het referendum niet snap: het enige wat ik kan doen is voor of tegen stemmen. Voor of tegen wat? Tegen een rij met regels en protocollen over een aantal onderwerpen. Dit lijkt in principe wel wat op een normale verkiezing waar je ook kan kiezen voor allemaal partijen die een bepaalde kijk hebben op een aantal vaste thema’s.
Het verschil is echter dat ik nu niet kan kiezen voor verschillende visies op die thema’s (de verschillende partijen), maar dat ik alleen maar kan zeggen of ik voor of tegen de visie ben die de EU heeft opgesteld.
Stel je voor, dat je in plaats van een lijst met twintig politieke partijen, bij de tweede-kamer verkiezing alleen maar als vraag krijgt of je ‘voor of tegen de gemiddelde mening van alle politieke partijen’ bent. Op bepaalde punten (discriminatie e.d.) zal iedereen het wel eens zijn over bepaalde punten, maar op andere punten wappert het naar alle kanten toe. Van de ene kant is men wel voor ‘meer doen met het milieu’ (waar ik voor ben) maar aan de andere kant is men ook voor ‘meer liberalisatie’ (waar ik tegen ben). Hoe kan men verwachten dat ik over ál die regels ‘Ja’ of ‘Nee’ kan zeggen?
En nu krijgen de ‘tegen’-stemmers ook nog kritiek van het kabinet: geïnspireerd door Bush’s ‘Wie niet voor ons is, is tegen ons’ hebben ze het erover dat er ‘eigenlijk geen argumenten zijn om níet voor te stemmen’ en dat je ‘modieus’ bezig bent als je tegen stemt. Dat mensen die tegen stemmen omdat ‘alles duurder is geworden door de euro’ nu op één hoop worden geveegd met mensen die om hele andere redenen tegen stemmen (zoals ik) is dan ook een gotspé.
En u, wat doet u?
De twee mannen keken ongegeneerd naar de mevrouw in het ondergoed die levensgroot op de billboard voor ze stond. Andere mensen sjeesden in hun auto’s voorbij. Ze knikten. Ze keken tevreden naar elkaar. Ze liepen naar een busje. Hierop stond de tekst: onderhoudsdienst. Ze hadden hun klus weer geklaard.
Na een lange zware dag, het leven valt niet altijd mee, zet ik moe thuisgekomen mijn p.c. aan. Jawel, daar zit ik op te wachten, er is geen internetverbinding. Ik zeg iets lelijks. Ik bel iemand in de buurt op. Daar is wel internet. Ik heb geleerd om niet zelf te gaan prutsen en pak meteen de telefoon. Het bandje van de provide vertelt dat er serverproblemen zijn: “Mogelijk dat er geen internet is. Probeer het over een tijdje nog eens of haal de stroom gedurende dertig seconden van het modem.” Ik doe braaf een paar pogingen. Ik ga andere dingen doen. Ik doe weer een poging. Het lukt niet. Ik weer bellen. Zo ben ik. Ik krijg geen bandje dat de server eruit ligt. Zie je wel, denk ik. Het ligt aan mijn verbinding. Na iets van een uur wachten heb ik een stapel dictees nagekeken, maar slechts een bandje aan de lijn gekregen. Mijn nek doet pijn van het vasthouden van de telefoon. Het kan kennelijk niet altijd feest zijn. Ik besluit het nog eens zelf te proberen. Stroom van het modem. Alle knopjes die erop zitten druk ik in. Ik loop naar mijn p.c. en …………. verbinding!
General Motors heeft Tom Waits kwaad gemaakt. Waits werd toestemming gevraagd om een liedje van hem te gebruiken onder een reclame voor auto’s van General Motoros, maar Waits weigerde, zoals hij altijd doet bij reclamefilmpjes. General Motors nam daar geen genoegen mee en vond een Duitse zanger die précies zo klonk als Waits en vervolgens het spotje inzong. Waits was uiteraard heel kwaad en dreigt nu met een rechtzaak. Volgens hem zijn reclamespotjes een ‘onnatuurlijk gebruik’ van zijn werk. “Het is alsof er een uier van een koe aan je gezicht wordt vastgenaaid: pijnlijk en vernederend“. De bond voor koeien beraad zich momenteel op een rechtzaak wegens belediging.
Kuljit Bhamra – Burning at melting point
Muziek om bij te relaxen. (lees verder)
Grey Goose – ‘Til the medicine takes
Minimaal één keer per week hou ik een vleesloze dag. (lees verder)
Nee, het gaat hier niet om bloot. Alhoewel juf Ingrid met een vriendin wel bloot ging, aldus dit bericht. Ze is een collega van me. Wel ver weg, ergens in Friesland. En tegen het bloot kon de hoofd van de basisschool niet tegen. Een schorsing was het gevolg. Een leuke discussie, ben je ook leerkracht in je vrije tijd buiten de klas? Ik vraag me echter af of het niet een lokkertje is van het Ministerie van Onderwijs om meer mannen voor de klas te krijgen. Onderwijs, elke dag anders. Zouden ze dat zo bedoeld hebben?
Vandaag was het een erg verdrietige dag. Mijn allerliefste vulpen is namelijk begraven. Voor diegenen die niet op de besloten begrafenis uitgenodigd waren heb ik een foto on-line gezet.
Mijn computer crashte toen ik probeerde te luisteren naar Metal Machine Music van Lou Reed. Toeval?